Czy warto pić sok z buraka i czy na pewno jest dla każdego? Sok z buraka – przeciwwskazania
Sok z buraka ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm: obniża ciśnienie krwi, działa antynowotworowo, przeciwzapalnie, może zapobiegać wystąpieniu demencji starczej, a także poprawić trawienie i wpłynąć na poprawę metabolizmu. Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć z dobroczynnego działania buraków i soku z buraków.
Sok z buraka przeciwwskazania
Pomimo posiadania licznych właściwości prozdrowotnych, sok z buraka nie jest wskazany dla każdego.
Z częstego picia soku buraczanego powinny zrezygnować:
- Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i z wrażliwym układem pokarmowym – wysoka zawartość FODMAP może spowodować m.in. takie dolegliwości jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, zaparcia
- osoby ze zwiększonym ryzykiem kamicy nerkowej oraz osoby cierpiące na reumatyzm – stosunkowo wysoka zawartość szczawianów może utrudniać wchłanianie wapnia i doprowadzić do jego niedoboru w organizmie
- osoby z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością
- osoby z niskim ciśnieniem – regularne picie soku może doprowadzić do niedociśnienia
Częstym efektem picia soku z buraka jest tzw. burakuria (inaczej beeturia), czyli czerwone zabarwienie moczu. Jest to jednak czasowy efekt, który zanika z czasem i nie stanowi zagrożenia, może jednak świadczyć o niskim poziomie żelaza we krwi.
Buraki przeciwwskazania
Do wszystkich przeciwwskazań wymienionych powyżej można jeszcze dodać kwestię związaną z indeksem glikemicznym buraków. Buraki surowe mają niski indeks glikemiczny o wartości IG=30, zaś ugotowane buraki mają IG o wartości 64, co jest wartością średnią. W wielu źródłach można przeczytać, że jedzenie buraków i picie soku z buraka nie jest odpowiednie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, jednak główną zasadą, jaką powinny się kierować takie osoby, jest przede wszystkim umiar.
Jak często można jeść buraki?
Burak oraz wytwarzany z niego sok ma wiele właściwości prozdrowotnych. Składniki w nim zawarte nie wykazują toksyczności, dlatego też nie wyznaczono jego maksymalnego dziennego spożycia. Osoby zdrowe mogą więc spożywać go nawet codziennie w dowolnych ilościach, jednak jak z każdym produktem spożywczym zawsze najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i zachować umiar.