Artykuły
Polskie pomidory

Polskie pomidory

Pomidory to jedne z najczęściej uprawianych warzyw. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i obróbki termicznej, przetworów. Uprawa pomidorów stosunkowo nie jest zbytnio skomplikowana. Można je zasadzić zarówno w gruncie pod gołym niebem, jak i w szklarni czy tunelach foliowych. Warzywa te występują w wielu odmianach. Odmiany pomidorów uprawiane w Polsce to najczęściej pomidory: okrągłe, malinowe, koktajlowe, cherry, czy też daktylowe. Warzywa te słyną także ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.

Właściwości zdrowotne pomidorów

Zdrowotne właściwości pomidorów, wynikające z zawartości likopenu, odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zawału serca, poprawę trawienia i wzmocnienie odporności. Likopen pomaga zapobiec niektórym rodzajom nowotworów. Jak się okazuje bywa pomocny w prewencji raka trzustki. Zawartość w skórce pomidora związków zwanych flawonoidami wpływa pozytywnie na stany zapalne toczące się w naszym organizmie, łagodząc je. Sok pomidorowy dzięki zawartości witaminy B6 i potasu obniża poziom cholesterolu we krwi, witamina B2 natomiast łagodzi bóle migrenowe. Pomidory to także spora dawka witaminy A, która odpowiada między innymi za prawidłowy wzrok. Dieta bogata w pomidory z pewnością wpłynie pozytywnie nie tylko na nasz organizm, ale także na samopoczucie. 

Potrawy z pomidorów

Potrawy z pomidorów wspomagają również odchudzanie, ze względu na małą kaloryczność i wysoką zawartość błonnika. Wybierając pomidory w sklepach warto zwracać uwagę na kraj ich pochodzenia. Pamiętajmy, że wybierając polskie pomidory wspieramy nasze polskie rolnictwo. Zadbajmy więc o to, aby w pierwszej kolejności wybierać polskie warzywa i owoce od naszych, lokalnych dostawców. Aktualnie, Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej. 

Polska produkcja pomidorów

Polska produkcja to rocznie blisko około jednego miliona ton pomidorów. Jak dowodzą badania, Polacy bardzo chętnie sięgają po pomidory. Jest to drugie, najczęściej jedzone warzywo obok ziemniaków. Biorąc pod uwagę liczne właściwości zdrowotne, a także łatwą dostępność w sklepach i możliwość własnej uprawy nic dziwnego, że Polacy tak często sięgają po pomidory