Artykuły
Jak jeść buraki? Buraki kiszone, buraki surowe lub gotowane

Jak jeść buraki? Buraki kiszone, buraki surowe lub gotowane

Polski klimat zdecydowanie sprzyja uprawie bulw i warzyw korzeniowych, w tym bomby witaminowej, jaką są buraki. Słodki smak, królewska purpurowa barwa i ogrom właściwości prozdrowotnych buraka sprawiają, że nie tylko jest pyszny i wytwornie prezentuje się na talerzu, lecz także wpływa pozytywnie na kondycję i urodę człowieka.

Rodzaje buraków

Buraki można pogrupować na liściowe znane również jako boćwina oraz korzeniowe, a wśród korzeniowych wyróżniamy trzy główne rodzaje buraków: cukrowe, pastewne i ćwikłowe. Buraki cukrowe i pastewne wykorzystywane są do produkcji paszy dla zwierząt, natomiast różne odmiany buraków ćwikłowych to cenny składnik diety człowieka.

Jak można jeść buraki?

Mimo iż są one jednymi z najpopularniejszych warzyw, to wielu z nas wciąż zastanawia się, co można zrobić z buraków. Najczęściej spotykane przepisy z buraków to potrawy bazujące na warzywach gotowanych, smażonych lub pieczonych. Warto jednak podkreślić, że surowe buraki są równie smaczne i zdrowe. Poza tym brak obróbki termicznej powoduje, że nie tracą one cennych związków i minerałów. Z surowego warzywa można przyrządzić m.in. sok z buraka, zakwas buraczany lub zastosować je jako dodatek do smoothie czy sałatek.

Artykuł: Najzdrowszy jednodniowy sok z marchewek

Zupa buraczkowa, barszcz czerwony

Jednym z klasycznych dań z buraka jest z pewnością zupa buraczkowa. Gotowana na bazie wywaru z jarzyn z kleksem ze śmietany będzie idealnym obiadem dla wegetarian. Miłośnicy mięsa mogą natomiast skosztować zupy buraczkowej z dodatkiem drobiu lub wołowiny. Pisząc o tym, jak jeść buraki, nie można również zapomnieć o barszczu czerwonym. Niezastąpionym składnikiem tej wigilijnej potrawy są kiszone buraki oraz zakwas, dzięki którym zupa będzie miała wyrazisty smak i kolor.