Artykuły
Dobra i zdrowa kaszka dla każdego

Dobra i zdrowa kaszka dla każdego

Kaszka manna jest jedna z najzdrowszych i najbardziej sycących przekąsek wykonywanych na bazie mleka. Oczywiście mogą one być wprowadzane u maluszków, które pomyślnie przeszły ekspozycję na gluten. Jest to również doskonały posiłek dla dzieci starszych oraz osób dorosłych. Najczęściej podawana jest z sokiem malinowym lub sezonowymi owocami.

Kasza manna dla dorosłych

Kaszka manna była już znana naszym prababciom. Uzyskiwana jest w trakcie obróbki ziaren pszenicznych. Często nazywana jest również grysikiem pszenicznym. Od zawsze była polecana przez lekarzy pediatrów. Jest sycąca i lekkostrawna, nadaje się również, jako forma deseru dla osób cierpiących na cukrzycę gdyż nie powoduje dużego skoku poziomu cukru we krwi po jej spożyciu.

Kaszka jako dodatek do wypieku

Kaszka manna oprócz jej znanej formy, czyli gotowanej w mleku często jest używana jako dodatek do wypieku. Przez wiele kobiet używana jest jako warstwa zapobiegająca przywarciu ciasta na blaszce. W tym celu kaszka manna jest wysypywana na cienką warstwę tłuszczu roślinnego lub oleju. Kaszka manna jest często podawana dzieciom, które nie lubią spożywać mleka i jego przetworów. Porcja wapnia i fluoru zaklęta w gotowej kaszce oszuka wprawne oko malucha. Oczywiście zawsze zachętą są pyszne owoce, którymi uwieńczone jest to dzieło.