Artykuły
Jedzenie warzyw – dlaczego warto to robić?

Jedzenie warzyw – dlaczego warto to robić?

Nie bez powodu lekarze czy specjaliści ds. dietetyki i żywienia zgodnie stoją na stanowisku, według którego jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia oraz utrzymania dobrego samopoczucia. Warzywa to przede wszystkim solidna dawka dobrych dla ludzkiego organizmu witamin, minerałów oraz innych cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wśród warzyw, które warto regularnie jeść, znajdują się między innymi buraki. Nieprzypadkowo zyskują one coraz większą popularność wśród osób troskliwie dbających o swoje zdrowie.

Buraki – właściwości odżywcze

Buraki to warzywa, które są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak na przykład witaminy A, C oraz K. Ich właściwości są szczególnie mocne w przypadku ekstraktu (soku) z buraka, który jest dobrym źródłem antyoksydantów. To jeszcze nie wszystko, ponieważ buraki jako warzywa zawierają względnie niską zawartość cukru, co stanowi dobrą wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą lub nadwagą.

Dlaczego warto jeść buraki?

Dlaczego warto jeść buraki? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – ponieważ mają one wiele korzyści z punktu widzenia naszego zdrowia. Przede wszystkim pomagają one w regulacji ciśnienia krwi, poprawić trawienie; mogą też skutecznie chronić przed chorobami serca. Co więcej, buraki są niezwykle wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać w wielu spożywanych na co dzień potrawach (sałatki, surówki itp.).

Nie tylko buraki

Oprócz buraków warto włączyć do swojej diety marchewkę czy seler. Warzywa te zawierają cenne składniki odżywcze i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Przykładowo, sok z selera jest źródłem witamin i związków mineralnych. Z kolei sok marchewkowy zawiera beta-karoten, który skutecznie chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego UV.

Podsumowanie

Ze zdrowotnego punktu widzenia warzywa są równie istotne jak owoce. Z uwagi na niską zawartość cukru należy je spożywać z umiarem; jest to dobra wiadomość w szczególności dla osób zmagających się z problemami z zakresu chorób cukrzycowych. Z kolei warzywa są cennym źródłem składników odżywczych i nie powodują szybkiego wzrostu zawartości cukru we krwi.