Artykuły
Sok z kiszonej kapusty – bogactwo witamin i minerałów

Sok z kiszonej kapusty – bogactwo witamin i minerałów

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Poprawia pracę układu pokarmowego i zwiększa odporność. Jakie jeszcze właściwości ma sok z kapusty? Czy faktycznie warto go pić?

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Stosując go, można liczyć na kilka pozytywnych właściwości, które pojawią się w trakcie jego stosowania. Najszybciej zauważyć można lepsze trawienie, ten napój idealnie nadaje się dla osób cierpiących na zaparcia. Bardzo często efekt, który udaje się osiągnąć, jest niemal natychmiastowy. Lepsze trawienie to jednak nie tylko brak zaparć. Kiszona kapusta ma też właściwości odchudzające, to idealne wsparcie każdej diety redukcyjnej.

Domowy sok z kiszonej kapusty

Najważniejszą zaletą soku z kiszonej kapusty jest fakt, że możemy go przygotować we własnym domu. Do kiszenia wystarczy poszatkowana kapusta, trochę marchewki, kminku i soli. Najlepiej do kiszenia wykorzystać niewielkie szklane dzbanki. Po kilkunastu dniach otrzymamy kiszonkę, która zapewni nam szereg pozytywnych właściwości.

Stosowanie soku z kapusty zapewnia redukcję złego cholesterolu. Regularne stosowanie go w okresach obniżonej odporności poprawia ją. Co ważne prowokuje organizm do walki z infekcjami. W swoim składzie zawiera sporą dawkę witaminy C, ma właściwości przeciwzapalne i polecana jest osobom, które cierpią na niedokrwistość.

sok z kiszonej kapusty, picie soku z kiszonej kapusty na czczo

Picie soku z kiszonej kapusty a skutki uboczne

Większość zdrowych osób nie powinna odczuć żadnych negatywnych skutków jej spożywania. Zarówno sok, jak i zakwas z kapusty to naturalne produkty, które charakteryzują się bardzo dobrą przyswajalności. Istnieje jednak grupa osób, która nie powinna go stosować.

Zaliczyć możemy do nich osoby cierpiące na choroby nerek, wrzody żołądka czy nadciśnienie tętnicze. Niewielka ilość kiszonki, jedzona od czasu z całą pewnością im nie zaszkodzi. Jeśli jednak będą jadły one zbyt duże jej ilości, mogą pojawić się pewne problemy zdrowotne. Pamiętajmy, że sok z kiszonej kapusty na czczo może zaostrzać nadkwasotę i inne choroby żołądka.

sok z kiszonej kapusty na czczo, sok z kiszonej kapusty

Picie soku z kiszonej kapusty na czczo

Picie soku z kiszonej kapusty na czczo może mieć świetny wplyw na zdrowie, ale może również zaszkodzić. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny podejść do sprawy ostrożnie, pić bardzo małymi ilościami lub niestety darować sobie taką dietę. Sok z kiszonej kapusty na czczo może pomóc nam szybko oczyścić organizm oraz naładować się energią na cały dzień, ale może też zadziałać zbyt agresywnie na florę bakteryjną naszych jelit. Kiszona kapusta, a więc siłą rzeczy także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C , B1, B2, K, E dlatego warto co jakiś czas wesprzeć się taką dietą. Specjaliści twierdzą, że sokiem z kapusty powinno się zaczynać i kończyć dzień. Pół szklanki soku z kiszonej kapusty na czczo, pół po kolacji – takie dawkowanie powinno być wystarczające.

Sok z kiszonej kapusty na zaparcia

Sok z kiszonej kapusty na zaparcia to metoda polecana przez wiele osób ze środowiska zdrowego odżywiania. W przypadku problemów żołądkowych kiszonki mogą być obciążeniem dla przewodu pokarmowego. Jeśli jednak są dobrze tolerowane przez organizm, to warto włączać je do diety, ponieważ są bardzo zdrowe i bogate w elementy odżywcze, między innymi w witaminę C. Zarówno sok kiszony jak i sama kiszona kapusta wpływa pozytywnie ze względu na dużą zawartość błonnika. Picie soku z kiszonej kapusty na zaparcia pomaga pozbyć się złogów z organizmu i poprawić funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ należy pamiętać, że jest to sok niepasteryzowany i może aż nazbyt wzbogacić naturalną florę bakteryjną jelit.

1 thought on “Sok z kiszonej kapusty – bogactwo witamin i minerałów

    • […] Picie soku z kiszonej kapusty na czczo kojarzy się wielu raczej z dniem po sto nakrapianym wieczorze. Niewielu zaś kojarzy jego liczne właściwości prozdrowotne. Jest to niepowetowana strata, którą jak najszybciej trzeba naprawic. Naturalny sposób utrwalania pokarmów, kiszenie, pozostawia w nich wszystko co najlepsze. Kiszone soki są więc ogromnymi bombami witaminowymi, posiadają jednak również inne właściwości. Sok z kiszonej kapusty jest tutaj dobrym przykładem. […]

Comments are closed.