Jak poradzić sobie z zaparciami?
Dieta współczesnego człowieka, bogata w białko i tłuszcz zwierzęcy, a pozbawiona. błonnika, powoduje wiele schorzeń wśród których być może nie najważniejszym, lecz dość dokuczliwym jest zaparcie. Mówi się, że kłopoty z wypróżnianiem to choroba XX wieku, dotykająca kraje najbardziej rozwinięte. Rzecz w tym, że pożywienie ubogie w niestrawne dodatki, niemal całkowicie zostaje wchłonięte w układzie pokarmowym. Ilość nieprzyswojonych resztek jest zbyt mała, by stanowiła dostateczny bodziec dla prawidłowej pracy jelit. Tak tworzy się zaparcie.
Trzeba dodać, że zaparcie to nie tylko przykre uczucie ociężałości i przepełnienia. Wydłużenie czasu przebywania resztek pożywienia w organizmie powoduje, że dłużej przenikają do organizmu znajdujące się w stolcu substancje szkodliwe, mogące mieć m. in. działanie rakotwórcze. Skrócenie czasu przebywania tych substancji w jelitach uniemożliwia przenikanie ich do tkanek i zapobiega rozwojowi zmian chorobowych.
Zaparcia mogą być objawem stanów chorobowych
Pamiętając, iż zaparcie może być również objawem stanów chorobowych, z czystym sumieniem możemy polecić stosowanie zasad, które uchronią większość z nas przed przykrą dolegliwością jaką jest zaparcie:
* Zrezygnujmy z przetworzonej żywności, konserw, zup w torebkach i kostkach, białej mąki, oczyszczonego cukru i ryżu. W ten sposób rozleniwiamy nasze jelita.
* Jedzmy więcej błonnika: pełnoziarnistego pieczywa i kasz, owoców i warzyw, a w nawykowych zaparciach także otrąb.
* Pijmy dużo płynów. Jeśli organizm będzie miał za mało wody, wchłonie ją z resztek w jelicie grubym, co spowoduje zaleganie stolca. Najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, soki.
* Bądźmy aktywni fizycznie. Ruch sprzyja prawidłowej przemianie materii i pracy jelit.
* Wyróbmy w organizmie nawyk do regularnej pory wypróżniania się.
Co pomaga przy zapraciach
Chociaż najwłaściwszym rozwiązaniem problemu zaparć jest prawidłowa profilaktyka, przez którą rozumie się zmianę trybu życia i nawyków żywieniowych, to niekiedy sięgnąć trzeba po środki przeczyszczające. W tym wypadku polecamy roślinne preparaty przeczyszczające. Skuteczny okazuje się również sok z kiszonej kapusty na zaparcia. Swoją dietę warto również wzbogadzić o naturalne, niepasteryzowane zakwasy buraczane.