Jak się prawidłowo odżywiać i zdrowo żyć?
JAK SIĘ ODŻYWIAĆ?
(Z Podstawowych Zaleceń Żywieniowych opublikowanych przez prof. dr hab. Światosława Ziemlańskiego i dr Bogumiłę Panczenko-Kresowską z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie). Dla osób w wieku podeszłym wskazane jest spożywanie posiłków częściej i o mniejszej objętości. W związku ze zmniejszoną podstawową przemianą materii i mniejszą aktywnością fizyczną w wieku podeszłym, ogólna ilość energii pobranej z pożywieniem powinna być mniejsza. Osoby starsze powinny utrzymywać swoją masę ciała na poziomie z okresu młodości.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE ZAPOBIEGA WIELU CHOROBOM
Niewłaściwy sposób odżywiania może być przyczyną wielu chorób, takich jak między innymi choroba niedokrwienna i zawał serca, nadciśnienie tętnicze, wylew krwi do mózgu, choroba nowotworowa.
- Jedząc mniej tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (masło, słonina, smalec) oraz produktów bogato cholesterolowych (jaja, podroby), można zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu sprzyja powstawaniu nowotworów.
- Spożywanie dużej ilości owoców bogatych w witaminę C, witaminę E i beta-karoten (witaminy antyoksydacyjne, czyli tzw. przeciwutleniacze) zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i nowotworów.
- Ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęce-go zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
- Nadmierne spożywanie produktów wędzonych i solonych może być przyczyną powstawania raka przełyku i żołądka.
- Dieta z niską zawartością tłuszczu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty oraz sutka.
- Duża ilość błonnika (włókna pokarmowego) w jadłospisie zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego.
- Spożywanie produktów zawierających żelazo (chude mięso, warzywa strączkowe, pełnoziarnisty chleb) przeciwdziała niedokrwistości (anemii).
- Częste spożywanie chudego mleka i przetworów mlecznych wpływa dodatnio na budowę kości i pozwala uniknąć osteoporozy.
SPRAWDZAJ ILE WAŻYSZ
- Nie przejadaj się – unikniesz groźnej dla zdrowia nadwagi i otyłości.
- Jeśli jesz mniej niż potrzebuje Twój organizm – chudniesz!
- Jeśli jesz więcej niż potrzebuje Twój organizm – masa Twojego ciała będzie się powiększać!
- Jeśli masz nadwagę i chcesz ją stracić to:
- Jedz mniej tłuszczu i tłustych wysokokalorycznych pokarmów
- Z mięsa usuwaj widoczny tłuszcz
- Spożywaj chude wędliny, najlepiej z mięsa drobiowego
- Nie „pojadaj” hot-dogów, frytek, chipsów, gdyż zawierają one znaczne ilości tłuszczu niewidocznego
- Jadaj potrawy gotowane, pieczone w folii lub na grillu, dzięki czemu unikniesz spożywania nadmiaru tłuszczu
- Jeśli chcesz obniżyć swoją masę ciała, nie jedz, a przynajmniej ograniczaj spożywanie czekolady, ciast, tortów oraz lodów, gdyż są to „bomby kaloryczne”.
- Więcej się ruszaj, biegaj, maszeruj, pływaj, wykonuj regularne ćwiczenia fizyczne, aby „spalić” zapasy energii zgromadzonej w Twojej tkance tłuszczowej.
- Jedz więcej warzyw i owoców niskokalorycznych, bogatych w błonnik, który wypełnia przewód pokarmowy i daje uczucie sytości.
JAK WALCZYĆ Z OTYŁOŚCIĄ
Jeśli jesteś otyły, stań przed lustrem i zobacz gdzie masz najwięcej tkanki tłuszczowej Jeśli zmagazynowała się w brzuchu, cierpisz na otyłość typu brzusznego, Twoja sylwetka podobna jest do jabłka Jeśli tłuszcz rozmieścił się na udach i pośladkach, rozwija się otyłość udowo-pośladkowa i Twoja sylwetka podobna jest do gruszki. U mężczyzn częściej występuje otyłość typu „jabłko” a u kobiet typu „gruszki”. Dla zdrowia bardziej niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Otyli z tkanką tłuszczową w obrębie brzucha częściej chorują na miażdżycę, nadciśnienie oraz kamicę żółciową. Jeśli cierpisz na taką otyłość, zgłoś się do lekarza!
Czytaj też jak na zdrowie wpływa picie soku z kiszonej kapusty na czczo oraz jaki jest najzdrowszy jednodniowy sok marchwiowy.