Artykuły
Jak się prawidłowo odżywiać i zdrowo żyć?

Jak się prawidłowo odżywiać i zdrowo żyć?

JAK SIĘ ODŻYWIAĆ?


(Z Podstawowych Zaleceń Żywieniowych opublikowanych przez prof. dr hab. Światosława Ziemlańskiego i dr Bogumiłę Panczenko-Kresowską z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie). Dla osób w wieku podeszłym wskazane jest spożywanie posiłków częściej i o mniejszej objętości. W związku ze zmniejszoną podstawową przemianą materii i mniejszą aktywnością fizyczną w wieku podeszłym, ogólna ilość energii pobranej z pożywieniem powinna być mniejsza. Osoby starsze powinny utrzymywać swoją masę ciała na poziomie z okresu młodości.

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE ZAPOBIEGA WIELU CHOROBOM

Niewłaściwy sposób odżywiania może być przyczyną wielu chorób, takich jak między innymi choroba niedokrwienna i zawał serca, nadciśnienie tętnicze, wylew krwi do mózgu, choroba nowotworowa.

  • Jedząc mniej tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (masło, słonina, smalec) oraz produktów bogato cholesterolowych (jaja, podroby), można zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu sprzyja powstawaniu nowotworów.
  • Spożywanie dużej ilości owoców bogatych w witaminę C, witaminę E i beta-karoten (witaminy antyoksydacyjne, czyli tzw. przeciwutleniacze) zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i nowotworów.
  • Ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęce-go zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
  • Nadmierne spożywanie produktów wędzonych i solonych może być przyczyną powstawania raka przełyku i żołądka.
  • Dieta z niską zawartością tłuszczu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty oraz sutka.
  • Duża ilość błonnika (włókna pokarmowego) w jadłospisie zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego.
  • Spożywanie produktów zawierających żelazo (chude mięso, warzywa strączkowe, pełnoziarnisty chleb) przeciwdziała niedokrwistości (anemii).
  • Częste spożywanie chudego mleka i przetworów mlecznych wpływa dodatnio na budowę kości i pozwala uniknąć osteoporozy.

SPRAWDZAJ ILE WAŻYSZ

  • Nie przejadaj się – unikniesz groźnej dla zdrowia nadwagi i otyłości.
  • Jeśli jesz mniej niż potrzebuje Twój organizm – chudniesz!
  • Jeśli jesz więcej niż potrzebuje Twój organizm – masa Twojego ciała będzie się powiększać!
  • Jeśli masz nadwagę i chcesz ją stracić to:
  • Jedz mniej tłuszczu i tłustych wysokokalorycznych pokarmów
  • Z mięsa usuwaj widoczny tłuszcz
  • Spożywaj chude wędliny, najlepiej z mięsa drobiowego
  • Nie „pojadaj” hot-dogów, frytek, chipsów, gdyż zawierają one znaczne ilości tłuszczu niewidocznego
  • Jadaj potrawy gotowane, pieczone w folii lub na grillu, dzięki czemu unikniesz spożywania nadmiaru tłuszczu
  • Jeśli chcesz obniżyć swoją masę ciała, nie jedz, a przynajmniej ograniczaj spożywanie czekolady, ciast, tortów oraz lodów, gdyż są to „bomby kaloryczne”.
  • Więcej się ruszaj, biegaj, maszeruj, pływaj, wykonuj regularne ćwiczenia fizyczne, aby „spalić” zapasy energii zgromadzonej w Twojej tkance tłuszczowej.
  • Jedz więcej warzyw i owoców niskokalorycznych, bogatych w błonnik, który wypełnia przewód pokarmowy i daje uczucie sytości.

JAK WALCZYĆ Z OTYŁOŚCIĄ


Jeśli jesteś otyły, stań przed lustrem i zobacz gdzie masz najwięcej tkanki tłuszczowej Jeśli zmagazynowała się w brzuchu, cierpisz na otyłość typu brzusznego, Twoja sylwetka podobna jest do jabłka Jeśli tłuszcz rozmieścił się na udach i pośladkach, rozwija się otyłość udowo-pośladkowa i Twoja sylwetka podobna jest do gruszki. U mężczyzn częściej występuje otyłość typu „jabłko” a u kobiet typu „gruszki”. Dla zdrowia bardziej niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Otyli z tkanką tłuszczową w obrębie brzucha częściej chorują na miażdżycę, nadciśnienie oraz kamicę żółciową. Jeśli cierpisz na taką otyłość, zgłoś się do lekarza!

Czytaj też jak na zdrowie wpływa picie soku z kiszonej kapusty na czczo oraz jaki jest najzdrowszy jednodniowy sok marchwiowy.