Artykuły
Sok marchwiowy – właściwości

Sok marchwiowy – właściwości

Właściwości soku marchwiowego

Na co dzień nie doceniamy potęgi warzyw. Zupełnie nie słusznie. Ich właściwości zdrowotne trudno opisać w jednym artykule, ba nawet w jednej książce. Moc witamin jaką zawierają w sobie wszelkiej maści warzywa to nie bajki. Jedzenie warzyw to samo zdrowie – hasło to bynajmniej nie jest pustym sloganem.

Jednym z warzyw, które bez wątpienia korzystanie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę jest marchew. Warzywo to nie dość, że jest dostępne przez cały rok, to na dodatek jest bardzo tanie. Możemy spożywać je pod różnoraką postacią; surową, gotowaną, w surówce lub sałatce, z musli na śniadanie lub z duszoną z zielonym groszkiem na obiad. W sklepach dostępne jest także kilka rodzajów soków z marchewki. Najbardziej znani producenci to; Witaminka czy Kubuś. Coraz większą popularnością cieszą się także soki jednodniowe (Marwit, Ogrody Natury) – zupełnie pozbawione cukrów, przez co są najzdrowsze i z powodzeniem sięgać mogą po nie także diabetycy. My jednak najbardziej polecamy sok zrobiony samodzielnie – wiadomo przecież, że co domowe, to i najlepsze.

Dlaczego warto pić soki marchewkowe?

Po pierwsze dzięki świeżo wyciskanej marchewce możemy zniwelować wiele chorób. Udowodniono naukowo, że marchewkowy sok wpływa ma działanie antynowotworowe. Jeśli w tym celu chcemy na stałe wprowadzić napój marchewkowy do naszej diety najlepiej do przygotowania soku używać marchwi organicznej. Marchewka może być podawana dzieciom od najmłodszych lat. Jednak dorośli również powinni po nią sięgać. Dlaczego? Nie tylko chroni nas przed rakiem, ale także oczyszcza naczynia krwionośne. Ponadto regularnie pity sok z marchewki ma zbawienny wpływ na prawidłową pracę żołądka. Jedzenie marchewki jest także wskazane dla osób będących na diecie wątrobowej gdyż dzięki zawartych w niej składnikach łatwiej utrzymać w zdrowiu naszą wątrobę.

Sok z marchwi na wzrok

Sok z marchewki poprawia wzrok (działanie witaminy B) a dzięki zawartemu w marchwi karotenie możemy upiększyć wygląd swojej cery oraz udoskonalić koloryt skóry. Kolejnym cennym składnikiem jaki zawiera napój marchewkowy jest witamina A. W zasadzie trudno o warzywo bogatsze w tą właśnie witaminę od marchewki. Warto dbać o wysoką zawartość mikroelementów z grupy A ponieważ wspomagają one wzrost kości, przeciwdziałają infekcją, wzmacniają metabolizm, poprawiają jakość wyglądu naskórka oraz zapobiegają biegunką. Marchewka to kopalnia minerałów i licznych wartości odżywczych. Najlepiej więc jeść ją codziennie, wystarczy przygotować w domu prosty do zrobienia koktajl marchewkowy bądź sięgnąć po sok jednodniowy sprawdzonej firmy!

Czytaj też dlaczego warto pić zakwas z buraka i co daje picie soku z kiszonej kapusty.